Off-Piste skiløb Italien

De 10 bedste off-piste steder i Italien

Courmayeur

Mens du står på toppen af Punta Helbronner, vil du ikke have svært ved at tro, at Courmayeur deler terræn med pulverkæmpen, franske Chamonix. Tag Skyway Monte Bianco, og du når Vallee Blanche, den mest berømte off-piste-rute nogensinde. Men du behøver ikke forlade landet for en god tid uden for pisten. Der er utallige ruter fra Punta til dalbunden i La Palud: Tag de 12 km lange Toula-gletsjeren, de stejle og skovklædte ruter Mont Frety og Marbree-gletsjeren (med en gennemsnitlig hældning på 40 grader) og bryd dem op med nogle af områdets utallige couloirs. Vi kan altid lide at dedikere et par nedkørsler til at finde ud af, hvorfor de kaldte Canale Del Cesso for “Toilet Couloir”. Heli-ski-mulighederne er enorme. Den mest berømte, Mont Fortin-ruten, åbner for eksklusive udsigter til Mont Blanc, som ikke kan ses fra noget andet sted – kameraerne klar!

Sauze d’Oulx

Sauzes præparerede ruter er let tilgængelige med milde hældninger, og mange af dem fører direkte til landsbyen – fremragende begyndervenlig off-piste for nybegyndere. Malafosse er vores favorit: En tilsyneladende isoleret sti, der er smal og lidt stejlere end de andre, men som ikke vil tage dig for langt ud af din komfortzone. De træforede puddermarker i Milky Way er et overkommeligt mål for øvede, der tilbyder al fornøjelsen ved det blødeste sne uden at skulle trippe over en klippeside for at nå det… Langt det største trækplaster er dog Rio Nero Valley bag Rocce Nere. Ruten, der fører til Amazas, går gennem en fyrreskov og dækker fjerlet sne, derefter bringer en bus eller taxa grupperne tilbage til landsbyen. Heli-skiing er også en stor ting i Susa-dalen, hvor Pure-Ski Company har kortlagt mere end 80 ruter med højdeforskelle på 700-1600 meter.

Champuluc

Terrænet synes at strække sig uendeligt i Monterosa-regionen, og Champ er også en massiv heli-ski base for eventyr længere væk. Hvis det er tid til at tage din passion for off-piste til luften, begynder Colle Del Lys-ruten ved 4260 m og dækker Lys- og Grenz-gletsjerne på en spektakulær rute ind i Zermatt. Der er også nogle fantastiske nedkørsler, der ikke kræver en helikopter. Den bedste er godt over 3000 m på Indren-gletsjeren, hvilket kun betyder én ting: uendeligt (og da det er Italien, for det meste uberørt) puddersne. Passo dei Salati-Indren gondolen fører vejen til en hel bjergkæde med off-piste, med én skirute og så mange umarkerede stier, som du vil udforske. Tag en kort vandretur op til Punta Vittoria for to ekstreme nedkørsler: Den første er Malfatta, som snor sig gennem en smal, stejl slugt og går ned til Alpe Bors og Alpe Pile. Den anden er Vittoria Peak-nedkørslen, som når hældninger på 60 grader, mens du krydser snebroen og skiløber ned til Alpe Pile.

Gressoney

Gressoney er en fantastisk base for frikørsel i Monterosa Ski-regionen med adgang til Indren – Monterosas højeste top på 3275 meter. Beskyttet, træforet sne? Tjek. Tag Bedemie Seehorn- og Stafal Gabiet-sæderne og kig ned. Sne-sikre, åbne skråninger? Tjek. Punta Indrens sydvestvendte marker fører tilbage til landsbyen, mens de sydøstvendte fører dig til nabolandet Alagna (ruten Balma over Bors-gletsjeren er fantastisk). Og de billige italienske helikopterture? Tjek og tjek. At stå på ski her er en gylden mulighed for at nå Europas mest afsidesliggende steder på nogle af de mest overkommelige heli-ture, vi nogensinde har set.

Cervinia

Da det ligger ved siden af Zermatt, kommer det ikke som en overraskelse, at Cervinia har pudder værd at forfølge. Med en guide i spidsen venter en verden af off-piste skiløb på begge sider af grænsen. På italiensk jord kan du prøve linjerne under Plan Torrette, eller drop ned i slugten til venstre for sort piste #44. Theodul, Gorner og Schwarztor-gletsjerne har nogle fantastiske stier med udsigt til Matterhorn og Breithorn. For at komme helt væk fra de slåede stier kan Heliski Cervinia tage dig op og ud til de uberørte skråninger på Roisette, den nærliggende Monterosa-kæde eller Chateau Des Dames (de vil vide, hvor sneen er bedst) – for en uberørt verden af hvidt at styrtdykke ned i.

Livigno

Et skisportssted, der engang var umuligt at nå på grund af tungt snefald, føles Livignos kvalitets, ikke-intimiderende pudder som langt væk fra 9-5. Området Mottolino har 5 uforberedte freeride-ruter. De korte og nemme ruter til Trepalle og Passo D’Eira varmer dig op til de monstrøse nedkørsler fra Della Neve-toppen. Når det kommer til skovområdet, kan du lave masser af korte, skarpe sving ned ad Mottolinos skovklædte vestlige side, der nås via den røde Mottolino 1 piste. Dette er bjerget med helikopterlandingspladsen – din startpunkt for en fantastisk puddernedkørsel eller to i Monte- og Mine-dalene.

Arabba

Højt oppe i de mægtige Dolomitter var det altid meningen, at der skulle være sjældne udsigter og uberørt pudder. Dette er det nærmeste skisportssted til den sne-sikre Marmolada-gletsjer, hvor spektakulære ruter strækker sig fra glatte (nordvendte Bellunese Vecchia) til skræmmende (Antermoia – en gåsehudsfremkaldende nedkørsel, hvis der nogensinde var en). Længere væk kan den præparerede Sella Ronda være den mest berømte rute i området, men det er de uforberedte Sella Couloirs, der virkelig hersker her. Sass Pordoi har to teknisk krævende couloirs: Canale Joel mod syd og Canale Heini Holzer mod nord. Mens på den lettere ende af skalaen har Witch’s Valley en mere gradvis skråning over 1200 meter højdeforskel. Val Mezdi (de kalder det Dolomitternes Valle Blanche) er et absolut must at stå på ski i, men hvis du kan vente så længe, skal du gemme det til frokosttid, når resten af verden spiser deres pizzaer.

Offpiste Italien

Cortina

Der er ingen tvivl om, at denne del af Dolomitterne har noget af verdens smukkeste off-piste. Cristallo og Tofana fører den lokale frikjøringsscene med nogle virkelig udfordrende ruter. Tag rebet med og hoved til Cristallo for Creste Bianche til Pra del Vecio, en nedkørsel med en højdeforskel på 1500 meter, der bliver lettere, jo længere du kommer ned. Costabella er en anden perle med smalle struber og pudderfyldte områder. På Tofana er der ruten Bus di Tofana på 1900 meter, hvor turen er den helt rigtige blanding af eufori og maveomdrejende skræk. Med nogle af de letteste, roligste og solrigste nedkørsler, vi nogensinde har skilt på, er Lagazuoi Couloirs vores favoritter her. Og du vil takke den rolige Cinque Torri-rute for chancen for at kigge rundt – de barske bjerge er intet mindre end spektakulære.

Passo Tonale

En af Italiens mest sne-sikre steder, Passo, er et sted at virkelig teste dine færdigheder – uden at skulle spilde tid på at vandre for at finde de bedste steder. Det meste af terrænet kan findes på Presena, en kæmpe gletsjer, der troner over skisportsstedet i 3000 meters højde. At skære igennem den øverste skål mod Bocchetta Bleis (fra Bleis-stoleliften) åbner en kanal gennem stejl, fyrretræsforet skov – det er det, som carvingdrømme er lavet af. Når du arbejder dig op ad sværhedsgradsskalaen, finder du Passo del Diavolo (selvom vi vil sige, at det er mindre ‘djævelsk’, mere ‘af og til lidt ondskabsfuld’…). Fra Passo Paradiso bringer en blanding af små skridt og korte klatringer dig til en smal strube, der gradvist bliver bredere – og din tålmodighed belønnes med en bred skråning her, hvor du virkelig kan give den gas. Men de to kronjuveler her? Den super stejle Passo del Dito, som involverer en abseilsession, og den enormt lange 16 km Pisgana

La Thuile

Espace San Bernardo har fantastisk terræn mellem La Thuile og La Rosiere i Frankrig, så du kan zigzagge over grænsen så meget, du vil. Bella Valletta-ruten er ikke et dårligt sted at starte: Du starter fra 2891 meter, dækker 1450 meter højdeforskel og krydser hele dale, før du ender tilbage i landsbyen – og på grund af en kort klatretur for at nå starten, finder du måske, at din er den eneste spor ned ad en ellers uberørt bjergside. Man kan bruge timer mellem træerne i La Suches skov og på den franske side, og Combe des Moulins er en lidt lettere, men lige så smuk nedkørsel til Petit Bois-liften og landsbyen Le Vaz. Derudover åbner heli-skiing yderligere muligheder fra toppen af den fantastiske Rutor-gletsjer og Monte Miravidi, en nedkørsel på op til 3486 meter at nyde.